sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Mitä Rajan jälkeen?

Ihmisketju Rautatientorilla muistutti torstaina 14.11. siitä, mihin vesi voi Helsingissä nousta seuraavan sadan vuoden aikana. Tavallisten ilmastosta huolestuneiden ihmisten tempauksessa vaadittiin Suomelta täyskäännöstä ilmastopolitiikassa. Entäs nyt, tempauksen jälkeen? Mitä pitäisi tehdä ilmastokatastrofin estämiseksi?

Maailma on täynnä vinkkilistoja, joiden avulla jokainen meistä voi pienentää hiilijalanjälkeään omin toimin. Nämä ovat yleensä ihan järkeviä ja aika helppoja juttuja. Mutta.

Päästöt pitäisi saada vähennettyä lähelle nollaa nopeasti. Tarvitsemme politiikkaa, joka laittaa rajat fossiilisten polttoaineiden käytölle. Rajalla-liikkeen vastaus kysymykseen “mitä sinä voit tehdä?” on arjen ekovinkkien sijaan tämä: ota sinulle kuuluva valta kansalaisena ja vaadi päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa. Listasimme muutamia ideoita siitä, mitä voisi tehdä:

  • Mene mukaan sellaisten järjestöjen toimintaan, jotka vaikuttavat ilmastopolitiikkaan. 

  • Vaadi ilmasto- ja energiapolitiikasta päättäviltä ministereiltä vahvaa ilmastolakia.Heihin voit vedota Globbarien ja Ilmastovanhempien sivuilta löytyvillä vetoomuksilla. Omin sanoin kirjoitettu viesti on tehokkain. 


  • Osallistu 350 Suomen Rahat pois fossiilisista –kampanjaan. Kampanjan ensimmäinen vetoomus on osoitettu Oulun yliopistolle, jota vaaditaan irrottamaan investointinsa fossiilisista energiayhtiöistä. 

  • Vaadi arktisen öljynporauksen lopettamista ja Sini Saarelan ja muiden arktisten aktivistien vapauttamista. 

  • Kerää joukko kavereita ja järjestä oma ilmastotapahtuma. Niin mekin teimme! 

  • Tule ulos kaapista ilmastohuolesi kanssa. Kirjoita mielipidekirjoitus aiheesta lehteen. Kerro ystäville, sukulaisille ja työkavereille, että olet tyytymätön Suomen ilmastopolitiikkaan ja haluat siihen muutosta. Älä murru, jos kohtaat kyynisiä ja torjuvia asenteita. Muista, että suomalaisten suuri enemmistö on kyselytutkimusten mukaan huolissaan ilmastonmuutoksesta. Sinä et ole yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti