lauantai 26. lokakuuta 2013

Komeetta

Kosmologit havaitsevat 95 prosentin todennäköisyydellä maapalloa kohti syöksyvän valtavan komeetan, joka osuessaan planeettaamme tuhoaisi kolmasosan eläinlajeista ja aiheuttaisi ennakoimattomia katastrofaalisia seurauksia.

Ihmiskunnan voisi pelastaa kansainvälisellä yhteistyöllä rakennettava monimutkainen ja kallis, mutta toteutettavissa oleva ohjusjärjestelmä, jolla komeetta yritettäisiin hajottaa ennen kuin se tuhoaa kaiken tieltään. Tiedeyhteisö kehottaa maailman valtioita nopeisiin toimiin ennennäkemättömän intensiivisillä vetoomuksilla, jotka nousevat kymmenien vuosien aikana kerätystä tutkimustiedosta.

Tiedemaailman jymyuutinen saavuttaa Suomen. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Hesari, joka tiedustelee, mitä hyötyjä komeetan iskeytymisestä olisi Suomelle – vetäisikö esimerkiksi mäntysellun kauppa paremmin, se kun on tottunut kasvamaan pimeässä ja kylmässä? YLEn toimittaja kaivaa naftaliinista oman kaukoputkensa, katsoo taivaalle ja uutisoi tiedeyhteisön olevan väärässä.

EK aloittaa kiljumisen siitä, että Suomen kilpailukyky kärsii, jos komeetan torjumiseksi kerätään yrityksiltä veroja. Suuri osa politiikoista on kokonaan hiljaa. Ne jotka suostuvat kommentoimaan toteavat, että komeetta-asiat eivät kuulu tämän syksyn agendalle. Mediassa annetaan pieniä komeettavinkkejä: miten omia kattoparruja voi vahvistaa 3000 kilometriä tunnissa taivaalta syöksyvän kivenmurikan kestäviksi ja miltä vaatemuoti näyttää sitten, kun tuhkapilven alta pilkottavat ensimmäiset auringonsäteet sitten joskus 50 000 vuoden päästä.

Kansallisella tasolla kiljuvat EK:t, pienissä poteroissa nelivuotiskauttaan seivailevat kansanedustajat ja mukavuuden unholaan vaipuneet kansalaiset kertautuvat tsiljoonakertaisesti kansainvälisissä neuvotteluissa. Lopputuloksena maat kiistelevät viimeisiin minuutteihin asti, kenellä on vastuu rahoittaa ja aloittaa torjuntajärjestelmän kehittäminen ja ketä se hyödyttää projektin missäkin vaiheessa.

Komeetan iskeydyttyä jonnekin Tuvalun tienoille Suomessa on hyvin hiljaista. Syysillan ratossa kansa kerääntyy ikkunoihin katsomaan kaukaa hitaasti leviävää mustaa savupilveä. Rajavartiolaitoksen pojilla on varmaan aikamoinen homma sen pysäyttämisessä.

Sonja Vartiala

Teksti julkaistiin 21.10. Ilmastovanhempien blogissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti