sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Lapioita ja hiekkasäkkejä Kansallisteatterin kellariin?

Kiribatin merivallit eivät enää riitä.
World Bank Photo Collection/Creative Commons
Ok. Suunnitteilla olevan tapahtumamme ideana on siis muodostaa pitkä ihmismuuri sille rajalle, jonne vesi voi nousta Helsingissä seuraavan sadan tai kahden sadan vuoden päästä.

Haluamme varmistaa, että Eiran ja Kaisaniemen jugend-taloissa varaudutaan tulvahuippuihin hiekkasäkkivarastolla ja paaluttamalla perustuksia? Ei sentään.

Raja on symbolinen ele, joka muistuttaa päättäjiä siitä, että ilmastonmuutos on karkaamassa käsistä. Paitsi, että osoitamme mieltä Suomen lepsua ilmastonmuutospolitiikkaa vastaan, haluamme muistuttaa kaikkia siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa myös Suomeen.

Mutta mihin vesi sitten Helsingissä nousee? Tosi asiassa kukaan ei taida tietää, sillä meren lämpölaajenemisesta ja jäätiköiden sulamisen määrästä ei vielä ole varmaa tietoa. Merenpinnan nousun vaikutukset kasvavat tulvissa ja sään ääri-ilmiöissä, jotka voivat moninkertaistaa haitat rannikkokaupungeissa.

Onneksi Helsinki sijaitsee Itämeren perukoilla – jääkauden jälkeinen maan kohoaminen ja Tanskan salmi suojaavat meitä pahimmilta meren pinnan nousun seurauksilta. Jos pääkaupunkimme olisi esimerkiksi Hollannin rannikolla saisimme käyttää jo nyt miljoonia euroja vuodessa nousevan meriveden haittojen ehkäisemiseen. Tyynenmeren saari Kiribati on jo aloittanut maakaupat pelastaakseen merenpinnan alle jäävän saarivaltionsa asukkaat.

Suomen Kuvalehti on laatinut Maanmittauslaitoksen lukuihin perustuvan karttasimulaation Helsingin vedenpinnan noususta ja mahdollisista tulvahuipuista. Sen mukaan Helsingissä tulisi varautua jopa 2,8 metrin tulvahuippuihin. Tämä on epätodennäköistä, mutta mahdollista seuraavan sadan vuoden aikana.

IPCC päivittää uudet arvionsa merenpinnan noususta seuraavan viikon aikana. Ennakkotietojen mukaan merenpinnan arvioidaan nousevan enemmän kuin aikaisemmin on luultu.

Helsingissä ilmastonmuutoksen negatiivisiin seurauksiin on varauduttu muun muassa erillisellä tulvastrategialla.

Varautuminen on tietysti viisasta ja hyvä juttu. Mielestämme kannattaisi kuitenkin tehdä kaikki ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – vielä kun se on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti